Biz yəni İ.Həsənov adına 1 saylı tam orta məktəbin nəzdində fəaliyyət göstərən “Kiçik Akademiya”nın coğrafiya və ekologiya şöbəsinin üzvləri olaraq söz vermişdik ki, hər il rayonumuzun ekologiya parkına 1 ballı bitki əkməyə gələcəyik. Keçən il Ulu öndərimizin 90 illik yubileyi münasibətilə cökə ağacının qələmlərini aparmışdıq. Bu il isə Yer günü münasibətilə akasiya ağacının qələmlərini apardıq. Bu bitki və ağacların əkilməsini tövsiyə edirik ki, arıçılıqda məhsuldarlığı artırmaqla yanaşı, dağətəyi kəndlərdə qırılan meşələrin bərpası zamanı bu bitkilərdən istifadə etsinlər. Bu həm də torpaq erroziyasının və sürüşməsinin qarşısını alır.
Bəşəriyyətin qlobal
problemləri.
Ərzaq problemi Gizli aclıq
(Beri-beri)
Dünyada belə bir xəstəlik var”Beri-beri” yəni gizli acliq.Bu xəstəlik bir və yaxud 2 ərzaq növünün qida rasyonunda üstünlüyü nəticəsində yaranır.Ulularımız daha təbii və çesidli qidalanırdılar.Rayonumuzda yabanı halda bitən çoxlu ərzaq bitkiləri var.Ancaq yeni nəsil bunların bir qismini unutmaq üzrədir.Bizim fikrimizcə bunların tədqiqinə təbliğinə və tədbiqinə ehtiyac var.Bu həmdə təbii ehtiyatların səmərəli istfadəsinə imkanlar yaradır.Yabanı bitki nümunalərinin siyahısını tutmaq.Şəkillərini çəkmək.Kolleksiyasını toplamaq və tanıtmaq.Arealını, yetişdiyi təbii şəraiti haqqında araşdırma aparmaq.Emal vəIsthlak qaydaları haqqında məlumat toplayıb dərc etmək.Kiçik biznes təsərrüfatı modelini qurmaq.Video-disk formasında təqdim etməyi qarşımıza məqsəd qoymuşuq.Təbii sərvətlərdən, əmək ehtiyyatlarından səmərəli istifadə, milli miəşətimizi qoruyub gələcək nəsillərə ötürmək.Bəzi yabanı bitkiləri mədəni bitk kimi becərmək, turşuya qoymaq, qurutmaq, şirəsini, cemini, mürəbbsini, kompotunu hazırlama qaydası ilə birgə istehsalı həyata keçirməyə nail olmaq.Cəmiyyətimizi bu kiçik biznesə cəlb etməklə gəlir əldə etməyin yollarını örgətmək arzusundayıq. Kicik işçi qurupların köməyi ilə bu bitkilərin yetişdiyi məkanı, zamanı və istifadə qaydası haqqında videoçəkiliş aparmaqla təqdimat hazırlamaq,təbliğ etmək üçün praşuralar hazırlamaq,yaymaq kimi işləri planlaşdırmışıq. Rayonumuzun şimal hissəsini araşdırmasına mən 11c şagirdi Solmaz Rəhimli, cənub hissəsini isə 11asinif şagirdi Aytac Mirzəliyeva başçılıq edir.
MƏKTƏBİN NƏZDİNDƏ FƏALİYYƏT GÖSTƏRƏN KİCİK AKADEMİYANIN BİR NECƏ QURUPDAN İBARƏT OLAN ŞAGİRD ELMİ CƏMİYYƏTİ RAYONUMUZUN TƏBİİ SƏRVƏTLƏRİNİ ARAŞDIRMAQLA , TANITMAQ SƏMƏRƏLİ İSTİFADƏ , GƏLƏCƏK NƏSİLLƏRƏ ÖTÜRMƏK KİMİ MƏQSƏDLƏRİ QARŞIMIZA QOYMUŞUQ .
RAYONUMUZ KİÇİK OLSADA BURDA TƏBİİ ŞƏKİLDƏ BİTƏN 35-Ə YAXIN DƏRMAN,BOYAQ, EYNİ ZAMANDA BALLI VƏ ƏRZAQ BİTKİLƏRİNİN OLDUĞNU ARAŞDIRARAQ KOLLEKSİYASINI TOPLAMIŞIQ .BU BİTKİLƏRİ ÇOXALTMAQ YAYMAQ SƏMƏRƏLİ İSTİFADƏSİ ÜÇÜN TƏŞVİQAT APARMAQLA YANAŞI , HƏR İL YER GÜNÜNDƏ ARICILIĞA DƏSTƏK ADILI KİCİK QURUPUMUZLA RAYON EKALOGİYA PARKINA GEDƏRƏK BALLI BİTKİ ƏKİRİK . ÜMÜDVARAM Kİ, BİZİMLƏ HƏMRƏY OLANLAR TAPILACAQ VƏ BU LAHİYƏ XOŞUNUZA GƏLƏCƏK.
Rayonumuzun yabanı ərzaq bitkiləri:
1. Gəlinbarmağı 24.Yeralması
2. Cincilim 25.Pip
3. 3. Qazayağı 26.Əvəlik
5. Lalə Meyvələr:
6. Gicitkan 27.Çaytikanı
7. Su yarpızı 28.Yemişan
8. Nənəgöyü 29.Quşüzümü
9. Quşəppəyi 30.Zirinc
10. İpəktərə 31.İtburnu çiçəyi
11. Eşşəktərəsi 32.Qızılgül çiçəyi
12. Qızıltərə 33.Moruq
13. Əməkköməci
(Pilpilə) 34.Böyürtkan
14. Turşəng
15.
Dağkeşnişi (Çələmbir)
16. Bənövşə
17. Kəkotu
18. Pəl
19. Zirə
20.
Quzuqarnı
21. Sumaq
22. Quləmçə
23. Çasır
Çaşır
Çaşır yazda toplanan çoxillik kol
bitkisidir.Ondan əsasən tutma üçün istifadə olunur.Süni yollayetişdirilmir.O əsasən
alçaq dağlıq ərazidə quru iqlimdə yetişir.Rayonumuzun Cənub-Qərbindəki kəndlərdə
yetişir.Çaşır bitkisinin tutması çox qiymətldir və el arasında çox
sevilir.Tutulma qaydası bu şəkildədir-onu ilk öncə qaynadıb suyu
süzülür,bankalara yığılan çaşır duz və qaynadılmış su ilə birlikdə bağlanılır.
Aytac Mirzəiyeva
Xa sinif şagirdi.
Gəlinbarmağı
Şoraba:Gəlinbarmağını yıgıb yuyaraq 2-3 saat
suda saxlayırıq tam təmizləyib aşsüzəndən süzüb, süfrəyə sərib qurulayırıq .Dəstə
formasına gətirirərək,sonra3 litirlik balona yığıb,arasına 5 diş sarımsaq,1 dəstə
kərövüz,1dəstə şüyüd,5-8 dənə qara istiot,3-5 dəfnə yarpağı, 3 xörək qaşığı duz
tökülür.Balon dolandan sonra üzünə çıxana qədər yarı su, yarı sirkə(üzüm)
qarışdırıb tökürlər. 15-20 gün sərin yerdə saxlayırıq. Gəlinbarmağından dovğaya
da qatırlar və qovurma şəkilindədə də istifadə edirlər edilir. Gəlinbarmağı 1-illik bitkidir, toxumla
çoxalır və may ayının sonunda, iyun aylarının əvvəlində yetişir.Bu bitki ,,B”
vitamini ilə zəngindir.
B.Nərmin 7c sinif şagirdi.
Mənə 5.000.000.00 ABŞ dolları məbləğində kredit verən kredit şirkəti digər kredit investorları mənim təklifimi laqeyd etsələr də mr benjamin lee mənə müvəffəqiyyət borcu verərlər. Onlar birbaşa kredit maliyyələşdirmə və investisiya baxımından layihədədirlər. kapital bazarları fondlarına çıxış əldə etmək istəyən şirkətlərə və şəxslərə maliyyələşdirmə həlləri təqdim edir, layihənizi maliyyələşdirməyə və ya işinizi genişləndirməyə kömək edə bilərlər .. E-poçt Əlaqə :::: Lfdsloans@outlook.com və ya da yazın
YanıtlaSilwhatsapp nömrəsi + 1- (989-394-3740)